Åka bil med baby

Våra barn är det viktigaste vi har och vi måste vara rädda om dem. Inte minst när vi åker bil. Här har vi kollat på vad du behöver för att åka bil på ett säkert sätt när du har riktigt små barn. 

Säkerheten kommer alltid först

Att köpa ett babyskydd är inte alltid helt enkelt. Man kan kolla på en del tester online, som hos bastitest24.se där de jämfört ett flertal olika babyskydd. Man kan även besöka en butik som specialiserat sig på saker till barn, och man kan köpa begagnat. Väljer du att köpa i butik eller online så kolla att den har rätt märkning. Produkten ska ha E-märkning enligt ECE-reglemente 44 eller 129. Köper du begagnat så bör du också kontrollera tillverkningsdatumet. Det är alltid instansat i plasten och ett babyskydd som är äldre än 5 år bör kasseras. 

Köp gärna en skylt att sätta i bakrutan så dina medtrafikanter vet att du har barn i bilen! Den gör att bakomvarande fordon ofta håller bättre avstånd!

Hur länge ska jag använda babyskyddet?

Enligt EU-direktiv ska ett barn som är kortare än 135 centimeter sitta i antingen babyskydd, en bilbarnstol eller en bälteskudde. Babyskyddet har du kvar så länge barnet inte kan sitta upp på egen hand och om huvudet sticker över kanten är det dags att byta. 

Barnet bör sitta bakåtvänd upp till 4 års ålder så välj bilbarnstol som är bakåtvänd när du byter från babyskyddet. Kontrollera alltid med tillverkaren eller butik hur en stol eller babyskydd ska monteras. 

9 mar 2021

Barn, shopping och mode

Pixie Kids

© 2021 Pixiekids.se. Alla rättigheter förbehållna.